ABC-MED UWAGA
  1. pl
ABC-MED LOGO

GABINET JEST NIECZYNNY W DNIACH 28.04.2025 - 30.04.2025

ABC-MED LINIA

ALERGIA POKARMOWA (NIETOLERANCJA)

ALERGOLOGIA

lekarz medycyny estetycznej

specjalista alergolog  specjalista laryngolog

dr hab. med. Marek Modrzyński

ABC-MED LOGO
dr hab. med. Marek Modrzyński

- LASER - KRIOCHIRURGIA - KOAGULATOR FOTONOWY - PLAZMA ARGONOWA - RADOCHIRURGIA - SHAVER -

MEDYCYNA XXI WIEKU - NOWE WYZWANIA - NOWE MOŻLIWOŚCI

ABC-MED LINIA
ABC-MED LINIA
ABC-MED LINIA
ABC-MED LINIA
ABC-MED LINIA

ALERGIA POKARMOWA (NIETOLERANCJA POKARMOWA)

Nietolerancja pokarmowa stanowi jeden z trudniejszych problemów diagnostycznych. W części przypadków jest to faktyczna alergia, a więc sytuacja, w której za wystąpienie objawów odpowiedzialne są mechanizmy immunologiczne. W pozostałych przypadkach w grę wchodzą mechanizmy niezwiązane z alergią, które powodować mogą jednak podobne dolegliwości. Część z nich może być spowodowana zawartymi w pokarmach substancjami, które są takie identyczne, jak te  wydzielane u  człowieka w  trakcie reakcji alergicznych (histamina) lub o zbliżonym działaniu (tyramina). Zawiera je też żywność poddana fermentacji (sery), konserwy rybne, tuńczyk, makrela, czekolada, niektóre wędliny i owoce.

SUBSTANCJE WYWOŁUJĄCE NADWRAŻLIWOŚĆ POKARMOWĄ

GRUDZIĄDZ ALERGIA POKARMOWA

Podobnie niekorzystne objawy wywoływać mogą dodatki do żywności

ALERGIA POKARMIOWA GRUDZIĄDZ

Rola alergologa polega m.in. na wykonaniu odpowiednich testów, które umożliwiłyby zróżnicowanie tych dwóch sytuacji. Najczęściej wykonywane testy alergiczne w przypadkach podejrzenia alergii pokarmowej to: punktowe testy skórne, oznaczenia sIgE z krwi, próby prowokacyjne oraz testy płatkowe (które są przydatne szczególnie u małych dzieci).

TESTY PASKOWE GRUDZIĄDZ

U dorosłych alergię pokarmową powodują z reguły produkty pochodzenia roślinnego, u dzieci natomiast zwierzęcego. 

UCZULENIE NA POKARMY

NAJCZĘŚCIEJ UCZULAJĄCYMI PRODUKTAMI SĄ

Mleko (najważniejszy alergen pokarmowy u dzieci). Pamiętać należy, że w przypadku tego uczulenia wszystkie produkty zawierające w  swym składzie mleko mogą być przyczyna wystąpienia objawów alergii pokarmowej – a więc przetwory mleczne, sery, cielęcina, wołowina, śmietana, masło i  inne produkty. W większości przypadków alergia na mleko samoistnie ustępuje w pierwszych latach życia.

ALERGIA NA MLEKO

Konieczne jest jednak stosowanie przez ten czas odpowiednich mieszanek mlekozastępczych, co jest najlepszą metodą łagodzenia objawów. Większość dzieci nabywa tolerancji już po ok. 12 miesiącach stosowania diety eliminacyjnej.

Jajka (również ważny alergen wieku dziecięcego). Jest to jak można się domyślić bardzo rozpowszechniony alergen – wchodzi w skład wielu produktów – ciast, makaronów, pierogów, zup w proszku i sosów. Na białka jajek kurzych najczęściej uczulone są dzieci.

ALERGIA NA JAJKO

Zboża (kolejny częsty alergen wieku dziecięcego). Najczęściej występuje uczulenie na białko (gluten) zawarte w zbożach i ich przetworach, takich jak pieczywo, makarony czy  kasze. Proszę pamiętać, że choroba zwana celiakią to zupełnie coś innego.

ALERGIA NA MĄKĘ

Soja. To alergen coraz częściej uczulający. Powód – jest to tanie białka dodawane jako „wypełniacz” do wielu produktów żywnościowych. Robi się też z niego zdrową żywność - sosy, kotlety bezmięsne, itp. Niestety alergia na soję występuje też u dzieci, u których w związku z uczuleniem na mleko wprowadzono mleko sojowe (co jest błędem). W tych wypadkach u dużego procenta z nich dochodzi do uczulenia na soję.

ALERGIA NA SOJĘ

Orzechy (zwłaszcza orzeszki ziemne, rzadziej inne) – nie są w Polsce częstym alergenem, jednak są alergenem bardzo silnym. U niektórych osób spożycie nawet nieznacznych ilości orzeszków stanowić może zagrożenie życia. Tłuszcz z orzeszków dodawany jest też do całego szeregu produktów.

ALERGIA NA ORZESZKI

Ryby (zwłaszcza ryby wędzone). Objawy mogą pojawić się niestety też po zjedzeniu mięsa zwierząt karmionych mączką rybną. Alergii na ryby może towarzyszyć alergia na krewetki, małże, itp. Alergia na krewetki występuje też u części osób uczulonych na roztocze kurzu domowego (w roztoczach i krewetkach jest ten sam alergen).

ALERGIA NA RYBY

Owoce (najczęściej cytrusowe) i ich przetwory oraz truskawki.
Warzywa – marchew, seler, pomidory, groch, fasola, pomidory i wspomniana już soja.

Owoce i warzywa powodować mogą tzw. zespół alergii błony śluzowej jamy ustnej – występuje on u osób uczulonych równocześnie na pyłki roślin (najczęściej drzew lub bylicy). Polega to na tym, że w pyłkach i niektórych owocach zawarty jest ten sam alergen uczulający.

ALERGIA NA OWOCE

Czekolada, kakao, miód (w miodzie może uczulać zawarty w nim pyłek).

ALERGIA NA CZEKOLADĘ

Objawy alergii pokarmowej mogą być bardzo różne. U małych dzieci dość często pojawiać się mogą np. zaostrzenia chorób skóry (atopowe zapalenie skóry; skaza białkowa). Mogą pojawiać się też oczywiście dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (zaparcia, biegunki, ulewania) i układu oddechowego (alergiczny nieżyt nosa, kaszel, nawracające zapalenia oskrzeli). W części przypadków alergia pokarmowa odpowiedzialna też być może za gromadzenie się płynu w uszach (wysiękowe zapalenie ucha środkowego u dzieci).

ABC-MED STRZAŁKA
LARYNGOLOGIA MAŁOINWAZYJNA
ABC-MED LINIA
DR MODRZYŃSKI - DOJAZD
UMÓW SIĘ NA ZABIEG ABC-MED